Blogg

14. sep, 2021

Miljöträning är viktigt tycker jag. Eftersom vi bor i en liten by brukar jag åka in ca 2 gånger i veckan till stan. Brukar vara ypperligt när jag skjutsar barn till div träningar. I går tog jag med Lexi och Luna till ett ställe med metalltrappor. Lexi har aldrig tvekat att gå på olika underlag, så nu ville jag testa hur Luna skulle klara detta. Jag och Lexi började att gå i trappan och när Luna hade satt alla tassar på metallen så tvärvände hon och tvekade. Vi gick ur trappan igen och började om från början. Då var det inga problem. Hon travade på som om hon inte gjort annat. Det är ju inte konstigt att de reagerar. Känns ju säkert konstigt under tassarna med metallen och lite läskigt att det går att se igenom underlaget.

Sen gick vi en vända på stan för att möta hundar och människor. Det gick bra förutom på slutet när Luna var övertrött och drog i kopplet och pep. Men en överbelastad hjärna fungerar inte som den ska så inget konstigt med det.

Vi avslutade med metalltrappan igen och det var inga bekymmer.

Idag tog vi en tur på stan igen. Luna hade fullt upp att nosa så hon såg inte alla hundar vi mötte. Hon reagerade dock när jag berömde Lexi. Beröm i stadsmiljö betyder att vi möter hund har Luna klurat ut  🙃 Då vankas det godis.

När vi var på väg tillbaka mot bilen kom två hundägare med två små hundar och gick bakom oss. Jättebra träning för Luna ( Lexi är oftast lugn vid åsynen av andra hundar). Men de kom bara närmare och närmare. Jag provade att byta sida av gågatan. Men döm om min förvåning när de också bytte sida och fortsatte att " förfölja" oss med sina hundar i långa flexikoppel. Jag hade fullt upp att motivera Luna att lyssna på mig och gå framåt i stället för att hela tiden vända sig om. Inte så svårt att förstå eftersom hundarna gick 2 dm bakom oss... "Ojoj vilken bra hundträff det blev" hörde jag ägarna sa. Jag fick förklara för dem att jag var ute och tränade en valp att inte hälsa på andra hundar. De hade trevliga hundar som inte skällde förvisso. De själva var väldigt trevliga också. Men jag blev bara så förvånad över att de gick så nära under så lång tid fast de måste sett hur jag kämpade för att få Luna att koncentrera sig på mig i stället för på dem. Ja det blev ju verkligen bra träning för henne. Men problemet med henne är ju att hon lätt blir övertrött och resten av promenaden till bilen drog hon i kopplet och skällde till och med på en annan hund 🙈 Lexi verkade också tycka att hon var pinsam. Hon tittade åt ett annat håll och visade med hela sitt värdiga Lexijag att den där valpen känner då inte jag! Det är nog bara en hund som matte hittat på promenaden 😆

Bilden får illustrera hur trötta hundarna blev av att träna hjärnan i stadsmiljö 🙃

31. aug, 2021

Nu när jag skriver det här är det precis 5 månader sen Lexi började föda valparna. Tiden rusar fram! Luna älskar att springa i skogen och gillar att träna lite trix. Vi tränar hantering och miljötränar på stan ibland. Ja som sagt lite av varje som kan vara bra att kunna. Det som Luna tycker är svårast är att stå stilla och tyst när jag stannar och pratar med någon. Hon har lite bråttom när hon går i kopplet också. Så vi tränar på att gå fint i kopplet varje dag.

Dagen till ära vägde jag henne. Hon väger nu 8,7 kg. Ska bli spännande att se om hon blir lika liten som Lexi. Jag har hela tiden gissat att hon ska bli lite större än henne.

25. aug, 2021

Idag var det äntligen dags för fågeljaktspremiär! Som vi längtat jag och Lexi. Jag hade tänkt gå ut en sväng på förmiddagen, men det blåste 22 m/s i byvindarna. Mycket väder kan vi klara jag och Lexi, men just blåst är svårt. Fåglarna är som bortblåsta sådana dagar. Vi avvaktade till efter middagen och gick ut då i stället. Lexi hittade två tjädrar som hon stötte. Tyvärr flög de upp på för långt håll så de fick vara kvar till en annan gång. Lexi blev så ivrig när de flög upp att hon skällde. Hon har nog saknat det här lika mycket som jag har gjort.

Strax innan middagen dök två trevliga damer från SKK upp. Kennelkonsulenter åker runt till uppfödare för att se att hundarna har det bra, att man följer jordbruksverkets regler samt att alla papper är i ordning. De hittade inget att anmärka på. Luna gjorde sitt bästa för att roa dem 😆 Lexi däremot hälsade värdigt på damerna. Hon förstod nog att det var bäst att visa sig från sin allra bästa sida 😉

Det blev prat om allt från hundar till myskoxen Brutus 😀

30. jul, 2021

Nu har vi varit på husvagnssemester. Lexi och Luna gillade husvagnslivet. Mycket spännande att kolla på vid våra promenader på campingområdet. Att sova i husvagnen var heller inga konstigheter. Lägger sig människorna så lägger sig hundarna. Luna verkar kunna hålla sig hur länge som helst dessutom. Rastning vid 21:30 och sen ut vid 9 är inga bekymmer. Hon kunde säkert sova längre om inte vi börjar stöka på och ska upp.

Det tråkiga, beroende på var man semestrar, är att hundar inte är så välkomna på vissa ställen.  Fint väder och bad hör ju ihop. Hundarna fick tillbringa några timmar per dag i bilen som jag lyckades hitta bra skuggplatser för. Jag är inte brydd för att parkera bilen långt in i täta buskage där solen inte kommer åt. Sen koll av hundar en gång i halvtimmen så funkade det utmärkt. De sov lugnt i lagom temperatur hela tiden. De behövde sova ut märkte jag. Mycket nya intryck gör en hund sömnig.

På ett ställe hade en farbror kört fast sin bil pga lera. Vi drog upp honom. Tur att jag har en bra bil så inte jag fastnar i min jakt på skugga...

Idag fyller valparna 4 månader. Grattis Uno, Texas och Atlaz!

Luna väger nu 7,4 kg.

 

21. jul, 2021

Igår blev valparna 16 veckor och Luna väger nu 6,9 kg.