Blogg

27. mar, 2022

Tänk att 1 år kan gå så fort! Så mycket som hänt sen valparna föddes. Luna utvecklas för varje dag som går och lär sig nya saker hela tiden. Hon är nu 51 cm och väger 12,5 kg. Hon flyger verkligen över stock och sten 😀

Den 31 mars gjordes röntgen av höfter och armbågar och när jag fick tillbaka resultatet var glädjen stor! HD A/A och ED 0/0. Känns underbart! 

Jag planerar att göra BPH med henne under sommaren.

Lexi gillar att ha Luna som kompis. De busar en hel del med varandra. Men det märks att hon vill visa vem som bestämmer. Hon gör det dock på ett väldigt fint sätt. Hon kan ta en pinne eller något annat som hon vaktar med en liten morrning.  Inget annat. Luna lyssnar bra på henne. Jag upplever att Lexi har en ängels tålamod. Luna kan hänga i hennes öron eller bita henne i benen när de leker.  Men Lexi säger aldrig ifrån. Hon är väldigt snäll Lexi 😊 

29. jan, 2022

Nu har jag gjort en liten avstämning vad gäller valparnas  utveckling. De blir 10 månader i morgon och det är så roligt att få ta del av deras utveckling. För när de bodde hemma hos mig funderade jag ju mycket på vad de skulle få för personligheter 🙂

Min uppfattning innan de var 8 veckor var att de var väldigt jämna vad gäller mentaliteten. De var inte rädda för dammsugare, skrammelljud, andra hundar eller människor. Jag körde gräsklipparen precis utan för hundgården när de var ute och lekte och försökte förbereda dem på olika sätt för deras nya liv. 

Nu beskriver alla ägare dem som trygga hundar som gillar andra hundar och människor. Ingen av dem är rädda för höga ljud. Ingen rädsla för smällare på nyårsaftonen. De kan vara med i nya miljöer och de är nyfikna och framåt ! Det känns jättebra tycker jag. Det ska bli spännande att få följa deras utveckling även i fortsättningen.

En av valparna har besvär av åksjuka fortfarande, men det verkar sakta men säkert gå åt rätt håll. Bra kämpat av er!

Luna som bor kvar här är lugn inomhus och full fart utomhus. Hon älskar andra hundar och människor och vill mer än gärna hälsa på alla vi möter. Men hon har lugnat ner sig något i sin iver. Jag har fått träna massor på detta. Men det är ju jättebra att hon är så öppen och tillitsfull. Ett bra kvitto på hennes mentalitet.  Men som sagt, hon lär sig mer och mer för varje dag och kan nu passera människor och hundar lugnare än förut. Jag har dragit igång hundpromenader två gånger i veckan här i byn där vi bor. Mycket nyttig träning för en sprallig unghund! Lexi tar dessa promenader med ro. Viftar på svansen åt de andra hundarna och sen går hon lugnt bredvid mig oavsett vad de andra hundarna hittar på.

Luna har hört smällar utomhus både på nyår och i andra sammanhang och det fungerar bra. Hon bryr sig knappt alls. 

Hon drar fortfarande en del i kopplet, vilket jag tränar varje dag och det ger sakta men säkert resultat.

Hon har fått börja med NW. Vilken näsa och vilket fokus hon har! Att söka verkar vara hennes grej! Har aldrig haft en hund som använder nosen på det sätt hon gör.

Hon fick, som jag skrev förut, börja med lite fågeljakt i höstas och hon kommer med all säkerhet att bli en minst lika hängiven fågeljägare som mamma Lexi! Ser fram emot fågeljaktspremiären i augusti!

Luna har precis tillfrisknat från lungparasiter. Hon hostade väldigt mycket, så jag bokade tid till veterinären. Där konstaterades att hon hade fått en lätt anemi och hade lite påverkan på lungorna pga parasiterna. Nu är hon medicinerad och hostan är helt borta. Skönt! Nu hoppas jag att hon låter bli att äta rävskit i fortsättningen eftersom det är troligt att hon fick i sig parasiterna på detta sätt. Från och med idag tänkte jag börja att öka på hennes motion successivt. Hon har ju fått vila ett tag nu.

Jag kan nu när hon är 10 månader konstatera att jag fick min lilla räser 😀 Hon är 50 cm och väger 11 kg. Hon kommer att bli lite tyngre givetvis. Jag gissar på 14 kg som matchvikt när hon är i jaktform. Lexi väger då 16 kg.

Planen framåt för Luna är att röntga höfter och armbågar när hon blir 12 månader och i sommar ska hon göra BPH. 

Det är glädjande att majoriteten av valparna i kullen planerar att göra dessa test.

För Lexis del blir det nu en vinter och vårvintern med mycket dragträning ( med mig på skidor efter). Förra vintern var hon dräktig och kunde inte anstränga sig lika mycket. Hon älskar dragjobbet 😊 Till hösten kommer det att bli mycket fågeljakt. När kullen är utvärderas och de hunnit bli omkring 1,5-2 år kanske det är dags för en sista kull för Lexi. Men bara om valparna är friska, har bra mentalitet och utvecklas på samma fina sätt som de hittills gjort.

10. dec, 2021

Önskar alla en riktigt God Jul!

31. okt, 2021

Igår blev valparna 7 månader! Grattis till er alla!

Luna har inte ökat något i vikt sen sist, men de kan ju stå stilla i perioder.  Ska mäta höjden på henne framöver. Hon är lite lägre än Lexi än och det beror på när hon börjar att löpa när hon slutar att växa på höjden. 

I fredags fick hon testa jaktväst och pejl på vår skogspromenad. Jag tog även med geväret. Arbetstecknen för en jakthund! Bor man som jag gör och kan gå ut en halvtimme i skogen lite nu och då behöver man inte göra så stor sak av jaktinskolningen. Man tar det lite som det kommer och bygger upp skogsvana och jaktsituationerna i lugn takt. Skillnaden för Luna är att jag går helt tyst när hon är jaktmunderad. Viktigt för en valp att lära sig att den är lika duktig även om inte matte/husse berömmer hela tiden. Valpen lär sig att det är något annat än en vanlig skogspromenad.

Jag gick runt myren bakom huset och bytte därför riktning några gånger. Även vindriktningen ändrades ju då. Inga problem tyckte Luna. Hon höll koll på mig utan att jag behövde dirigera med rösten.  La in handtecken när jag ändrade riktning så hon lär sig vad jag menar när jag pekar med armen.

På ett ställe sökte hon plötsligt ut i snabbare tempo. Duktiga Luna stötte en orrtupp med stor iver! Tyvärr i en vinkel som inte var optimal att skjuta i utan risk för henne, så skottet höll jag inne med. Men oj så glad jag blev när hon ännu en gång på kort tid visar att hon har det här i sig 😊

Planen nu är att ta med henne ut på " jakt" en gång i veckan tills snön kommer.

13. okt, 2021

Jag har en längre tid sett att Luna är jaktintresserad. Hon har rusat runt på våra skogspromenader och stött diverse fåglar. Mest småfåglar och trastar.  Men i kväll fick hon lukt av tjäder och vips dök hon in i skogen med full fart och upp flög en tjädertupp bara några meter ifrån henne. Det bullrade bra om den, precis som det brukar. Jag hann tänka att oj nu blir hon väl rädd! Det var nästan mörkt ute dessutom. Men Luna blev inte det minsta rädd. Hon tog fart efter den stora tjädern en bit innan hon återvände tillbaka till mig och Lexi. Sen försökte hon stöta den igen ( fast då var tjädern redan långt borta). Men en valp måste ju undersöka hur det förhåller sig med den saken givetvis! Lexi som var i koppel just då var eld och lågor och ville genast hjälpa Luna. Men Luna fick sköta det hela själv till Lexis stora förtret. Ja det ska bli oerhört spännande att testa Luna på fågeljakt. Men hon måste få bli lite större först.

Bilden är på Luna är från en annan dag i skogen när det var ljust ute. Det är ju svårt att ta bilder i mörkret...