5. maj, 2021

Valparna 5 veckor

Igår var det 5 v sen valparna föddes. Tiden går så fort!

Pga teknikstrul med överföring av bilder la jag inte ut bilderna igår. Men i kväll hoppas jag att jag lyckas bättre.

Det är full fart på gänget! De är nyfikna och orädda. Igår när de fotograferades var de i för dem ett helt okänt rum där de inte hade varit förut. Men de brydde de sig inte nämnvärt om! De pilade iväg snabbt som ögat och upptäckte det nya stället med en positiv nyfikenhet. I det rummet är det ett halkigt klickgolv. Men övergången från mattan till golvet visade de ingen tvekan för heller i sann Barbetanda! Mamma Lexi är inte heller rädd för olika underlag och går med lätthet i gallertrappor på stan och i hängbroar i metall på fjället. Även gungiga sådana. För mig är det viktigt att de tar sig an det nya med positiv nyfikenhet.

Valparna har även hunnit avmaskas en andra gång, vilket ska göras varannan vecka så här i början.

De äter mest från Lexi än, men serveras uppblött valpfoder (Specific) en gång per dag och köttfärs med morotspure en gång. De blir väldigt ivriga när jag kommer med maten 😀 Snart är det dags att öka antalet portioner för att till slut landa på fyra gånger per dag precis som de ska äta även efter leverans en tid.

De växer i lagom takt. Jag är fascinerad över att alla 3 hanarna väger nästan likadant fortfarande. 

Jag har sovit i samma rum som dem tills i förrgår. Då fungerade det inte längre eftersom de väcktes av att Lexi steg upp och ändrade sovställning. De hör otroligt bra! Och om Lexi är i närheten betyder det mumsig mjölk, även mitt i natten 😆 Nu sover vi i ett annat rum jag och Lexi. Då vaknar valparna två gånger per natt och ropar på Lexi och hon går dit. Det fungerar jättebra. Lexi har stenkoll på när de behöver henne och väljer själv när hon ska gå dit eftersom dörren till valparna är öppen.

Nu börjar det klarna vilken valp som ska flytta var. Jag kommer att fundera klart på det under denna vecka och hör av mig till er valpköpare när jag bestämt mig helt. För mig är det viktigt att valparna hamnar i det hem där de kommer att passa bäst rent temperamentsmässigt.

Jag ser redan nu vilken motor de olika valparna har, föremålsintresse och lust att bära på saker. Alla är lika nyfikna, orädda, matglada, sociala och gillar att bli gosade med. En underbar kull med andra ord 😊

 

Aktuella vikter:

Cosmos 2,227 kg

Orion 2,236 kg

Sirius 2,053 kg

Luna 1,757 kg