11. jun, 2021

Mycket nytt att lära sig

Luna är en positiv valp som gärna lär sig nya saker. Hon lär även mig nya sätt att träna på. 

Sen hon var 6 veckor har hon spontant satt sig ner och tittat på mig tex när jag serverar maten. Ute sätter hon sig också spontant om hon går lös och jag stannar till. Så nu är favoritövningen att vi går omkring och jag stannar till. Då sätter sig Luna och tar ögonkontakt och så får hon en godis. Så kan hon hålla på länge. Det här jag skrivit om förut. 

Passivitetsträning kör vi ofta. Speciellt utomhus. Nere vid sjön eller när det tex var skolavslutning gör vi lika. Filt på marken betyder att vi sätter oss och tar det lugnt. Efter en stund sover både Lexi och Luna på filten flera timmar i sträck.

Jag såg redan när pappa Pepzzi var här och hälsade på att det blir till att träna Luna med andra hundar. Brorsorna gick fram och hälsade på pappa, men Luna avvaktade i en kvart innan hon vågade sig fram. Lexis bästa kompis fick agera första hund att hälsa på och jag tog med mig Luna hem till dem. När Luna fick se Roy ( 10-årig Finsk stövare), sprang hon allt hon hade i motsatt riktning. Jag satte mig på deras trappa och Roy kom fram och ville bli klappad. Luna tordes gå fram till honom när hon såg att jag inte var rädd. När Roy nosade på henne la hon sig på rygg. Sen kunde de leka lite med varandra också. Vi ska hälsa på honom fler gånger.

I övrigt tänkte jag mest lära henne att passera andra hundar utan att hälsa. Vi ska väl bege oss in till stan något framöver.

Främmande människor vill hon gärna hälsa på och nu tränar jag att hon inte ska springa fram till de som kommer in på vår gård. När hon kommit till mig och sen fått tillåtelse att hälsa springer hon glatt fram till dem.

Att åka bil med syskonen var ju plättlätt. Men sen blev det både pip och åksjuka på våra turer. Sen en vecka tillbaka går det bra igen. Hon piper sällan och har inte blivit åksjuk heller.  Men att åka rondeller i stan har vi undvikit eftersom jag tror att de var den utlösande faktorn för åksjukan.  Om en vecka gör vi en längre tur på ca 20 mil och håller tummarna att det fungerar bra.

Luna är den av de hundar jag haft som fattat det här med att kissa ute snabbt. Lexi var inte riktigt rumsren förrän hon var 6 månader. Settern var 12 veckor. Luna började att säga till på nätterna när hon var 9 veckor gammal. Det har hon fortdstt med så vid 3-4 på natten piper hon och då går vi ut och kissar och går in och sover igen fram till 06:30. Då är hon HUNGRIG. Men först ut och kissa. Äta frukost och sen ut och bajsa. Sen om det är helg somnar hundarna gärna om igen några timmar.

Att tugga på händer, fötter och saker sker inte så ofta. Men det kanske kommer det med. Vad vet man...

Det stora jobbet just nu är att kunna vara utan mig. Jättesvårt fast någon annan i familjen är hemma. Så nu tränar vi på att jag går ut och säger kommer snart. Stänger dörren och kommer in igen några sekunder senare ( innan panikskällandet kommer igång). Då får hon ett " bra" och sen fortsätter jag in utan att göra så stor affär av det. Vi får träna mer på det här. Jag har en förmåga att få hundar som är hårt bundna till mig. Alla hundar jag haft har varit så här. Bara jag som gäller!

Idag har hon hjälpt mig att måla altanen. Hon stökade runt med byggplasten ( som jag tydligen lagt helt kasigt) innan hon blev nöjd och somnade. Hon fick lite färg på örat och i mustaschen 😁 Lexi däremot har slutat att hjälpa till med målning och annat för länge sen. Men hon ligger gärna nära och håller koll så inte matte försvinner ner i någon färgburk eller så 😆 För utan matte går det ju inte att vara. Jag brukar säga till henne att utan hundar går det heller inte att vara, så vi hjälps åt att hålla koll på varandra ❤