14. sep, 2021

Metalltrappor och närgångna hundägare

Miljöträning är viktigt tycker jag. Eftersom vi bor i en liten by brukar jag åka in ca 2 gånger i veckan till stan. Brukar vara ypperligt när jag skjutsar barn till div träningar. I går tog jag med Lexi och Luna till ett ställe med metalltrappor. Lexi har aldrig tvekat att gå på olika underlag, så nu ville jag testa hur Luna skulle klara detta. Jag och Lexi började att gå i trappan och när Luna hade satt alla tassar på metallen så tvärvände hon och tvekade. Vi gick ur trappan igen och började om från början. Då var det inga problem. Hon travade på som om hon inte gjort annat. Det är ju inte konstigt att de reagerar. Känns ju säkert konstigt under tassarna med metallen och lite läskigt att det går att se igenom underlaget.

Sen gick vi en vända på stan för att möta hundar och människor. Det gick bra förutom på slutet när Luna var övertrött och drog i kopplet och pep. Men en överbelastad hjärna fungerar inte som den ska så inget konstigt med det.

Vi avslutade med metalltrappan igen och det var inga bekymmer.

Idag tog vi en tur på stan igen. Luna hade fullt upp att nosa så hon såg inte alla hundar vi mötte. Hon reagerade dock när jag berömde Lexi. Beröm i stadsmiljö betyder att vi möter hund har Luna klurat ut  🙃 Då vankas det godis.

När vi var på väg tillbaka mot bilen kom två hundägare med två små hundar och gick bakom oss. Jättebra träning för Luna ( Lexi är oftast lugn vid åsynen av andra hundar). Men de kom bara närmare och närmare. Jag provade att byta sida av gågatan. Men döm om min förvåning när de också bytte sida och fortsatte att " förfölja" oss med sina hundar i långa flexikoppel. Jag hade fullt upp att motivera Luna att lyssna på mig och gå framåt i stället för att hela tiden vända sig om. Inte så svårt att förstå eftersom hundarna gick 2 dm bakom oss... "Ojoj vilken bra hundträff det blev" hörde jag ägarna sa. Jag fick förklara för dem att jag var ute och tränade en valp att inte hälsa på andra hundar. De hade trevliga hundar som inte skällde förvisso. De själva var väldigt trevliga också. Men jag blev bara så förvånad över att de gick så nära under så lång tid fast de måste sett hur jag kämpade för att få Luna att koncentrera sig på mig i stället för på dem. Ja det blev ju verkligen bra träning för henne. Men problemet med henne är ju att hon lätt blir övertrött och resten av promenaden till bilen drog hon i kopplet och skällde till och med på en annan hund 🙈 Lexi verkade också tycka att hon var pinsam. Hon tittade åt ett annat håll och visade med hela sitt värdiga Lexijag att den där valpen känner då inte jag! Det är nog bara en hund som matte hittat på promenaden 😆

Bilden får illustrera hur trötta hundarna blev av att träna hjärnan i stadsmiljö 🙃