31. okt, 2021

Lite jaktinskolning

Igår blev valparna 7 månader! Grattis till er alla!

Luna har inte ökat något i vikt sen sist, men de kan ju stå stilla i perioder.  Ska mäta höjden på henne framöver. Hon är lite lägre än Lexi än och det beror på när hon börjar att löpa när hon slutar att växa på höjden. 

I fredags fick hon testa jaktväst och pejl på vår skogspromenad. Jag tog även med geväret. Arbetstecknen för en jakthund! Bor man som jag gör och kan gå ut en halvtimme i skogen lite nu och då behöver man inte göra så stor sak av jaktinskolningen. Man tar det lite som det kommer och bygger upp skogsvana och jaktsituationerna i lugn takt. Skillnaden för Luna är att jag går helt tyst när hon är jaktmunderad. Viktigt för en valp att lära sig att den är lika duktig även om inte matte/husse berömmer hela tiden. Valpen lär sig att det är något annat än en vanlig skogspromenad.

Jag gick runt myren bakom huset och bytte därför riktning några gånger. Även vindriktningen ändrades ju då. Inga problem tyckte Luna. Hon höll koll på mig utan att jag behövde dirigera med rösten.  La in handtecken när jag ändrade riktning så hon lär sig vad jag menar när jag pekar med armen.

På ett ställe sökte hon plötsligt ut i snabbare tempo. Duktiga Luna stötte en orrtupp med stor iver! Tyvärr i en vinkel som inte var optimal att skjuta i utan risk för henne, så skottet höll jag inne med. Men oj så glad jag blev när hon ännu en gång på kort tid visar att hon har det här i sig 😊

Planen nu är att ta med henne ut på " jakt" en gång i veckan tills snön kommer.