29. jan, 2022

Kullen utvecklas

Nu har jag gjort en liten avstämning vad gäller valparnas  utveckling. De blir 10 månader i morgon och det är så roligt att få ta del av deras utveckling. För när de bodde hemma hos mig funderade jag ju mycket på vad de skulle få för personligheter 🙂

Min uppfattning innan de var 8 veckor var att de var väldigt jämna vad gäller mentaliteten. De var inte rädda för dammsugare, skrammelljud, andra hundar eller människor. Jag körde gräsklipparen precis utan för hundgården när de var ute och lekte och försökte förbereda dem på olika sätt för deras nya liv. 

Nu beskriver alla ägare dem som trygga hundar som gillar andra hundar och människor. Ingen av dem är rädda för höga ljud. Ingen rädsla för smällare på nyårsaftonen. De kan vara med i nya miljöer och de är nyfikna och framåt ! Det känns jättebra tycker jag. Det ska bli spännande att få följa deras utveckling även i fortsättningen.

En av valparna har besvär av åksjuka fortfarande, men det verkar sakta men säkert gå åt rätt håll. Bra kämpat av er!

Luna som bor kvar här är lugn inomhus och full fart utomhus. Hon älskar andra hundar och människor och vill mer än gärna hälsa på alla vi möter. Men hon har lugnat ner sig något i sin iver. Jag har fått träna massor på detta. Men det är ju jättebra att hon är så öppen och tillitsfull. Ett bra kvitto på hennes mentalitet.  Men som sagt, hon lär sig mer och mer för varje dag och kan nu passera människor och hundar lugnare än förut. Jag har dragit igång hundpromenader två gånger i veckan här i byn där vi bor. Mycket nyttig träning för en sprallig unghund! Lexi tar dessa promenader med ro. Viftar på svansen åt de andra hundarna och sen går hon lugnt bredvid mig oavsett vad de andra hundarna hittar på.

Luna har hört smällar utomhus både på nyår och i andra sammanhang och det fungerar bra. Hon bryr sig knappt alls. 

Hon drar fortfarande en del i kopplet, vilket jag tränar varje dag och det ger sakta men säkert resultat.

Hon har fått börja med NW. Vilken näsa och vilket fokus hon har! Att söka verkar vara hennes grej! Har aldrig haft en hund som använder nosen på det sätt hon gör.

Hon fick, som jag skrev förut, börja med lite fågeljakt i höstas och hon kommer med all säkerhet att bli en minst lika hängiven fågeljägare som mamma Lexi! Ser fram emot fågeljaktspremiären i augusti!

Luna har precis tillfrisknat från lungparasiter. Hon hostade väldigt mycket, så jag bokade tid till veterinären. Där konstaterades att hon hade fått en lätt anemi och hade lite påverkan på lungorna pga parasiterna. Nu är hon medicinerad och hostan är helt borta. Skönt! Nu hoppas jag att hon låter bli att äta rävskit i fortsättningen eftersom det är troligt att hon fick i sig parasiterna på detta sätt. Från och med idag tänkte jag börja att öka på hennes motion successivt. Hon har ju fått vila ett tag nu.

Jag kan nu när hon är 10 månader konstatera att jag fick min lilla räser 😀 Hon är 50 cm och väger 11 kg. Hon kommer att bli lite tyngre givetvis. Jag gissar på 14 kg som matchvikt när hon är i jaktform. Lexi väger då 16 kg.

Planen framåt för Luna är att röntga höfter och armbågar när hon blir 12 månader och i sommar ska hon göra BPH. 

Det är glädjande att majoriteten av valparna i kullen planerar att göra dessa test.

För Lexis del blir det nu en vinter och vårvintern med mycket dragträning ( med mig på skidor efter). Förra vintern var hon dräktig och kunde inte anstränga sig lika mycket. Hon älskar dragjobbet 😊 Till hösten kommer det att bli mycket fågeljakt. När kullen är utvärderas och de hunnit bli omkring 1,5-2 år kanske det är dags för en sista kull för Lexi. Men bara om valparna är friska, har bra mentalitet och utvecklas på samma fina sätt som de hittills gjort.