Blogg

19. jul, 2021

Man kan inte annat än bli imponerad över vad en hund klarar av. Först vara dräktig och skapa flera nya liv. Sen dia valparna och ta hand om dem utan någon kunskap innan. Vilka instinkter djuren har! 

Och sen få kroppen i form till jakten igen. Jo där har ju Lexi fått hjälp av mig förstås, men ändå. Vi startade sakta med längre och längre promenader och nu är vi uppe i 1,5 timmes promenader varje dag samt cykling och simning några dagar i veckan. Det är väl lite kvar innan hon är i toppform igen. Men skaplig kondition och muskler har hon fått nu. Vill gå långsamt fram för att förebygga skador. 

Luna imponerar också. Hon har redan en bra av- och påknapp. Lugn inne. Fast det händer ju att hon och Lexi busar såpass att jag får gå in och bryta. Men då räcker det med att jag säger sluta med bestämd röst, så går båda hundarna åt varsitt håll och hittar på lugnare sysselsättningar. Ibland får jag upprepa sluta med lite mer bestämd röst en gång till. Men mer än så behövs inte.

Sover hela nätterna gör hon oftast nu. Bara någon enstaka gång väcker hon mig för att hon är kissnödig.  Annars rastas hon vid 21 och sen ut vid 8 -9. Det är väldigt bra. Det händer sällan olyckor inne.

Hon tuggar sällan på våra händer och fötter. Bara om någon busar lite för mycket med henne blir hon bitig. Hon har tuggat sönder ett par hörlurar som låg framme och gjort ett märke i ett koppel i ett obevakat ögonblick. Annars är allt helt här ( än så länge).

Det går jättebra med bilåkningen. Åksjuka och pip har försvunnit. Hon kan även vara själv i bilen fast jag tar ut Lexi för att träna något. Då passar Luna på att sova en stund. Att vara ensam hemma går dock dåligt. Även fast Lexi och övriga familjen är hemma tjuter hon när jag försvinner. Det tränar jag vidare på och hoppas att det löser sig. 

Passivitetsträningen har gått bra. Jag sätter mig någonstans på en bänk eller på marken och sen somnar hundarna. Jag kan sätta fast dem och tex bada några meter bort och de är oftast lugna tills jag är klar. Dock har Luna varit lite otåligare vid passivitetsträningen den senaste veckan. Kanske en utvecklingsfas?

En hundattack med en lös hund som ilsket kom farande har vi tyvärr varit med om också. Jag hade ingen annan möjlighet än att lyfta upp Luna och raskt gå med Lexi i koppel därifrån. Inga skador den här gången, men nu tränar vi på att tryggt passera andra hundar. Igår fick jag hjälp av en i byn som har 2 flattar. Luna ville fram och var inte rädd, vilket var perfekt. Övningen gick dock ut på att gå bredvid den andra hunden utan att hälsa och sen gick vi fram och tillbaka för att mötas. Luna fattade snabbt och slutade att dra fram mot hunden för att i stället lyssna på mig och få korvbitar. 

Det blir jag också imponerad av.

Många skratt får man med hundar i huset. Jag borstar tänderna på dem varje kväll. Nu är det omöjligt att borsta Lexis tänder när Luna är med för hon vill så gärna att det blir hennes tur och är nästan inne i Lexis mun för att fånga tandborsten 😆

Luna älskar smaken av tandkrämen och blir jättelycklig när jag borstar hennes tänder och vill inte sluta!

Att klippa klorna och borsta pälsen går bra om hon är lagom trött. Om hon är övertrött biter hon i tång och borste och då är det bara att hitta ett bättre tillfälle så det inte blir en tråkig kamp. Det ska vara mysigt att bli ompysslad. 

Miljöträning är väl det vi sysslar mest med just nu. I stan med en massa människor, fordon och hundar och i skogen med en massa olika djur.

Det är mycket att träna och tänka på med en valp i huset. Men Luna är lättlärd och en helt underbar individ att ha omkring sig ❤

 

12. jul, 2021

I torsdags åkte vi till Högvålen igen. Där tränade Luna på att gå bredvid tant Lovi utan att dra mot henne i kopplet. Det gick riktigt hyfsat. I alla fall efter en stunds promenad och innan övertröttheten satte in. Det gäller att träna i rätt läge 😀

Tyvärr blev vi attackerade av en lös hund på en av våra promenader. Jag fick helt enkelt lyfta upp Luna och raska på stegen med Lexi i koppel bredvid tills ägarna hade fått fatt i sin arga hund. Som tur var uppstod inga fysiska skador den här gången ( Lexi har blivit biten av två hundar förut, varav den ena gången föranledde ett veterinärbesök samt förlorade jaktdagar). Nu kommer jag att utsätta Luna för många hundmöten på kort tid för att avdramatisera det som hände. Hon har lekt med en hund sen dess och sett några på håll och det har gått bra. Vill inte att hon ska bli rädd vid hundmöten...

Renar var det gott om runt huset varje dag. Luna skällde på dem, men lugnade sig när jag satte mig ner och klappade och pratade med henne. Bara att träna vidare på div djur så hon lugnt passerar vad som än dyker upp.

Fisket gick strålande. Luna och Lexi fick tålmodigt titta på när småhussarna fiskade både från land och från båt.

Sova, i för Luna, okänd stuga gick också bra. Hon sov hela natten.

Fick mig ett gott skratt en kväll när det spåddes åska på natten. Jag hade rastat hundarna vid 19 och tänkte när klockan blev 22 att Luna behövde rasta sig en gång till så jag inte behövde ut vid ett ev åskväder. Men inte kissade hon inte hur jag än traskade runt i hällregnet. Barnen skrattade åt oss när vi kom in. Vi såg roliga ut helt genomblöta tyckte de. Luna sov hela natten utan rastning och höll sig i 14 timmar helt plötsligt 😀 Så rastningen i regnet var visst helt onödig.

1. jul, 2021

I måndags fick Luna sin andra vaccination. Hon tog besöket hos veterinären med ro. I alla fall efter en stund i väntrummet där hon absolut ville hälsa på alla två- och fyrbenta. När hennes försök inte lyckades la hon sig vid mina fötter och väntade på sin tur.

Åkt båt har vi gjort. Vi var ute ca tre timmar och fiskade. Luna sov mest hela tiden.

Hon har träffat sammanlagt 4 hundkompisar hittills, vilket kan vara en lagom skara. Hon leker gärna en stund för att sen hellre vilja utforska den nya miljön.

Det är nu hög tid att börja att träna på att möta andra hundar utan att dra fram och vilja hälsa. Men vi väntar med en stadsresa pga värmen. Det är helt klart bättre att bada och ta det lugnt just nu och njuta av sommaren.  Blir ju tillfällen på stranden också att träna. Det brukar ju dyka upp en del hundar där med.

Nu har jag, barn och hundar varit till fjälls i två dagar. Lunas första fjällvandring gick jättebra. Vi gick 1 km och satte upp tältet. Där stannade vi sen och tog det lugnt. Luna växlade mellan att sova i fjällriset med att springa runt och upptäcka miljön. Att sova i tält var plättlätt.  Bara att gå in och sen sova hela natten 😀 Fast vi knaprade chips och ostbågar,  och spelade kort 😊 Men Lexi visade givetvis hur det skulle gå till 🤗

Det blev en massa knottbett på magen och runt ögonen , men det verkar inte bekomma någon av hundarna vilket är skönt. Det går ju inte att helt undvika dessa flygfän när man vill vistas i naturen.  

På vägen hem åkte vi två färjor över Storsjön. På den ena färjan fick Luna komma ut och spatsera på däck. Fast det lät en hel del var hon lugn och nöjd. 

Nu blir det en lugn  vecka hemmavid tills vi åker till Härjedalen och fiskar. Jätteviktigt att bara vila också.

11. jun, 2021

Luna är en positiv valp som gärna lär sig nya saker. Hon lär även mig nya sätt att träna på. 

Sen hon var 6 veckor har hon spontant satt sig ner och tittat på mig tex när jag serverar maten. Ute sätter hon sig också spontant om hon går lös och jag stannar till. Så nu är favoritövningen att vi går omkring och jag stannar till. Då sätter sig Luna och tar ögonkontakt och så får hon en godis. Så kan hon hålla på länge. Det här jag skrivit om förut. 

Passivitetsträning kör vi ofta. Speciellt utomhus. Nere vid sjön eller när det tex var skolavslutning gör vi lika. Filt på marken betyder att vi sätter oss och tar det lugnt. Efter en stund sover både Lexi och Luna på filten flera timmar i sträck.

Jag såg redan när pappa Pepzzi var här och hälsade på att det blir till att träna Luna med andra hundar. Brorsorna gick fram och hälsade på pappa, men Luna avvaktade i en kvart innan hon vågade sig fram. Lexis bästa kompis fick agera första hund att hälsa på och jag tog med mig Luna hem till dem. När Luna fick se Roy ( 10-årig Finsk stövare), sprang hon allt hon hade i motsatt riktning. Jag satte mig på deras trappa och Roy kom fram och ville bli klappad. Luna tordes gå fram till honom när hon såg att jag inte var rädd. När Roy nosade på henne la hon sig på rygg. Sen kunde de leka lite med varandra också. Vi ska hälsa på honom fler gånger.

I övrigt tänkte jag mest lära henne att passera andra hundar utan att hälsa. Vi ska väl bege oss in till stan något framöver.

Främmande människor vill hon gärna hälsa på och nu tränar jag att hon inte ska springa fram till de som kommer in på vår gård. När hon kommit till mig och sen fått tillåtelse att hälsa springer hon glatt fram till dem.

Att åka bil med syskonen var ju plättlätt. Men sen blev det både pip och åksjuka på våra turer. Sen en vecka tillbaka går det bra igen. Hon piper sällan och har inte blivit åksjuk heller.  Men att åka rondeller i stan har vi undvikit eftersom jag tror att de var den utlösande faktorn för åksjukan.  Om en vecka gör vi en längre tur på ca 20 mil och håller tummarna att det fungerar bra.

Luna är den av de hundar jag haft som fattat det här med att kissa ute snabbt. Lexi var inte riktigt rumsren förrän hon var 6 månader. Settern var 12 veckor. Luna började att säga till på nätterna när hon var 9 veckor gammal. Det har hon fortdstt med så vid 3-4 på natten piper hon och då går vi ut och kissar och går in och sover igen fram till 06:30. Då är hon HUNGRIG. Men först ut och kissa. Äta frukost och sen ut och bajsa. Sen om det är helg somnar hundarna gärna om igen några timmar.

Att tugga på händer, fötter och saker sker inte så ofta. Men det kanske kommer det med. Vad vet man...

Det stora jobbet just nu är att kunna vara utan mig. Jättesvårt fast någon annan i familjen är hemma. Så nu tränar vi på att jag går ut och säger kommer snart. Stänger dörren och kommer in igen några sekunder senare ( innan panikskällandet kommer igång). Då får hon ett " bra" och sen fortsätter jag in utan att göra så stor affär av det. Vi får träna mer på det här. Jag har en förmåga att få hundar som är hårt bundna till mig. Alla hundar jag haft har varit så här. Bara jag som gäller!

Idag har hon hjälpt mig att måla altanen. Hon stökade runt med byggplasten ( som jag tydligen lagt helt kasigt) innan hon blev nöjd och somnade. Hon fick lite färg på örat och i mustaschen 😁 Lexi däremot har slutat att hjälpa till med målning och annat för länge sen. Men hon ligger gärna nära och håller koll så inte matte försvinner ner i någon färgburk eller så 😆 För utan matte går det ju inte att vara. Jag brukar säga till henne att utan hundar går det heller inte att vara, så vi hjälps åt att hålla koll på varandra ❤

4. jun, 2021

Sen de andra valparna flyttade har jag och Luna kört en hel del miljöträning. Hon har varit nere vid sjön några gånger. Idag gick hon ut en bra bit i vattnet. 

Vi har varit inne på stan. Där var det mycket nytt att titta på. 

Bikåkningen har gått lite sådär. Åksjukan infann sig när jag svängde runt på stan i några rondeller. Början av åkturerna har varit väldigt högljudda också. Därför tänkte jag backa bandet och endast köra korta turer på landsväg. I morse började jag om och döm om min förvåning när hon inte pep ens i början på turen. Det blev en spontan tur även på eftermiddagen och den gick lika bra. Hoppas att det håller i sig...Men jag tror att det blir återfall i pipande. För det kan väl inte bara försvinna bara för att jag tänker tanken att nu ska det tränas med lagom långa resor 🙃

Luna är en "spontansittare". Hon sätter sig och tar ögonkontakt ofta ofta. Både ute och inne. Det har jag tagit fasta på och säger sitt och bra varje gång. Så nu ser det rätt roligt ut när vi är ute på gården. Jag går en bit och stannar till. Luna sätter sig genast och får givetvis en massa beröm. Så kan hon hålla på en lång stund 😊

Hon verkar vara utrustad med en rejäl blåsa. Det är inte bråttom när hon vaknat, ätit eller lekt. Man hinner ut med henne med marginal. Hon piper till vid 3-4 tiden på nätterna. Då går vi ut och hon kissar. Sen somnar hon om tills det är morgon. Lexi var svårare att få rumsren. Hon kissade stup i kvarten fast hon nyss hade varit ute. Men idag kan hon hålla sig hur länge som helst och har aldrig bråttom ut på morgonen inte. Det kan sovas till 11:30 utan problem fast hon blivit rastad vid 19. Men jag vet att hon säger till om hon behöver ut. Det är bra.