Blogg

31. aug, 2021

Nu när jag skriver det här är det precis 5 månader sen Lexi började föda valparna. Tiden rusar fram! Luna älskar att springa i skogen och gillar att träna lite trix. Vi tränar hantering och miljötränar på stan ibland. Ja som sagt lite av varje som kan vara bra att kunna. Det som Luna tycker är svårast är att stå stilla och tyst när jag stannar och pratar med någon. Hon har lite bråttom när hon går i kopplet också. Så vi tränar på att gå fint i kopplet varje dag.

Dagen till ära vägde jag henne. Hon väger nu 8,7 kg. Ska bli spännande att se om hon blir lika liten som Lexi. Jag har hela tiden gissat att hon ska bli lite större än henne.

25. aug, 2021

Idag var det äntligen dags för fågeljaktspremiär! Som vi längtat jag och Lexi. Jag hade tänkt gå ut en sväng på förmiddagen, men det blåste 22 m/s i byvindarna. Mycket väder kan vi klara jag och Lexi, men just blåst är svårt. Fåglarna är som bortblåsta sådana dagar. Vi avvaktade till efter middagen och gick ut då i stället. Lexi hittade två tjädrar som hon stötte. Tyvärr flög de upp på för långt håll så de fick vara kvar till en annan gång. Lexi blev så ivrig när de flög upp att hon skällde. Hon har nog saknat det här lika mycket som jag har gjort.

Strax innan middagen dök två trevliga damer från SKK upp. Kennelkonsulenter åker runt till uppfödare för att se att hundarna har det bra, att man följer jordbruksverkets regler samt att alla papper är i ordning. De hittade inget att anmärka på. Luna gjorde sitt bästa för att roa dem 😆 Lexi däremot hälsade värdigt på damerna. Hon förstod nog att det var bäst att visa sig från sin allra bästa sida 😉

Det blev prat om allt från hundar till myskoxen Brutus 😀

30. jul, 2021

Nu har vi varit på husvagnssemester. Lexi och Luna gillade husvagnslivet. Mycket spännande att kolla på vid våra promenader på campingområdet. Att sova i husvagnen var heller inga konstigheter. Lägger sig människorna så lägger sig hundarna. Luna verkar kunna hålla sig hur länge som helst dessutom. Rastning vid 21:30 och sen ut vid 9 är inga bekymmer. Hon kunde säkert sova längre om inte vi börjar stöka på och ska upp.

Det tråkiga, beroende på var man semestrar, är att hundar inte är så välkomna på vissa ställen.  Fint väder och bad hör ju ihop. Hundarna fick tillbringa några timmar per dag i bilen som jag lyckades hitta bra skuggplatser för. Jag är inte brydd för att parkera bilen långt in i täta buskage där solen inte kommer åt. Sen koll av hundar en gång i halvtimmen så funkade det utmärkt. De sov lugnt i lagom temperatur hela tiden. De behövde sova ut märkte jag. Mycket nya intryck gör en hund sömnig.

På ett ställe hade en farbror kört fast sin bil pga lera. Vi drog upp honom. Tur att jag har en bra bil så inte jag fastnar i min jakt på skugga...

Idag fyller valparna 4 månader. Grattis Uno, Texas och Atlaz!

Luna väger nu 7,4 kg.

 

21. jul, 2021

Igår blev valparna 16 veckor och Luna väger nu 6,9 kg. 

19. jul, 2021

Man kan inte annat än bli imponerad över vad en hund klarar av. Först vara dräktig och skapa flera nya liv. Sen dia valparna och ta hand om dem utan någon kunskap innan. Vilka instinkter djuren har! 

Och sen få kroppen i form till jakten igen. Jo där har ju Lexi fått hjälp av mig förstås, men ändå. Vi startade sakta med längre och längre promenader och nu är vi uppe i 1,5 timmes promenader varje dag samt cykling och simning några dagar i veckan. Det är väl lite kvar innan hon är i toppform igen. Men skaplig kondition och muskler har hon fått nu. Vill gå långsamt fram för att förebygga skador. 

Luna imponerar också. Hon har redan en bra av- och påknapp. Lugn inne. Fast det händer ju att hon och Lexi busar såpass att jag får gå in och bryta. Men då räcker det med att jag säger sluta med bestämd röst, så går båda hundarna åt varsitt håll och hittar på lugnare sysselsättningar. Ibland får jag upprepa sluta med lite mer bestämd röst en gång till. Men mer än så behövs inte.

Sover hela nätterna gör hon oftast nu. Bara någon enstaka gång väcker hon mig för att hon är kissnödig.  Annars rastas hon vid 21 och sen ut vid 8 -9. Det är väldigt bra. Det händer sällan olyckor inne.

Hon tuggar sällan på våra händer och fötter. Bara om någon busar lite för mycket med henne blir hon bitig. Hon har tuggat sönder ett par hörlurar som låg framme och gjort ett märke i ett koppel i ett obevakat ögonblick. Annars är allt helt här ( än så länge).

Det går jättebra med bilåkningen. Åksjuka och pip har försvunnit. Hon kan även vara själv i bilen fast jag tar ut Lexi för att träna något. Då passar Luna på att sova en stund. Att vara ensam hemma går dock dåligt. Även fast Lexi och övriga familjen är hemma tjuter hon när jag försvinner. Det tränar jag vidare på och hoppas att det löser sig. 

Passivitetsträningen har gått bra. Jag sätter mig någonstans på en bänk eller på marken och sen somnar hundarna. Jag kan sätta fast dem och tex bada några meter bort och de är oftast lugna tills jag är klar. Dock har Luna varit lite otåligare vid passivitetsträningen den senaste veckan. Kanske en utvecklingsfas?

En hundattack med en lös hund som ilsket kom farande har vi tyvärr varit med om också. Jag hade ingen annan möjlighet än att lyfta upp Luna och raskt gå med Lexi i koppel därifrån. Inga skador den här gången, men nu tränar vi på att tryggt passera andra hundar. Igår fick jag hjälp av en i byn som har 2 flattar. Luna ville fram och var inte rädd, vilket var perfekt. Övningen gick dock ut på att gå bredvid den andra hunden utan att hälsa och sen gick vi fram och tillbaka för att mötas. Luna fattade snabbt och slutade att dra fram mot hunden för att i stället lyssna på mig och få korvbitar. 

Det blir jag också imponerad av.

Många skratt får man med hundar i huset. Jag borstar tänderna på dem varje kväll. Nu är det omöjligt att borsta Lexis tänder när Luna är med för hon vill så gärna att det blir hennes tur och är nästan inne i Lexis mun för att fånga tandborsten 😆

Luna älskar smaken av tandkrämen och blir jättelycklig när jag borstar hennes tänder och vill inte sluta!

Att klippa klorna och borsta pälsen går bra om hon är lagom trött. Om hon är övertrött biter hon i tång och borste och då är det bara att hitta ett bättre tillfälle så det inte blir en tråkig kamp. Det ska vara mysigt att bli ompysslad. 

Miljöträning är väl det vi sysslar mest med just nu. I stan med en massa människor, fordon och hundar och i skogen med en massa olika djur.

Det är mycket att träna och tänka på med en valp i huset. Men Luna är lättlärd och en helt underbar individ att ha omkring sig ❤